Baro panelinde “kadınlar” konuşuldu

“KADINLAR, ERKEK EGEMEN ANLAYIŞININ GÖLGESİ ALTINDA”

Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkezinin düzenlediği Çiğdem Aydın ( Kadıköy Kent Konseyi Başkanı) ve Nazmiye Halvaşi’nin ( Türkiye Kent Konseyleri Kadın Meclisleri Platform Sözcüsü) konuşmacı olarak katıldığı “Kadınların Siyasi Yaşama Katılımı, Engeller ve Çözüm Önerileri” konulu Panel Eczacı Betül Pelin Öktem\'in resim sergisi eşliğinde Baro hizmet binasında düzenlendi.

Panele Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tevhide Yağan, Alay Komutanı Albay Ahmet Adnan Şimşiroğlu, CHP Milletvekili Engin Özkoç, CHP İl Başkanı Ayça Taşkent ile çok sayıda davetli katıldı.

“KADINLAR, ERKEK EGEMEN ANLAYIŞININ GÖLGESİ ALTINDA”

Açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Av. Zafer Kazan, kadınların “Erkek Egemen” yönetim anlayışının gölgesi altında yaşamaya ve “siyaset” yapmaya zorlandığını kaydetti ve sözlerine şöyle devam etti;

“Çözüm önerilerini birlikte konuşacağız ve bu yara ile bir kez daha yüzleşeceğiz bu toplumun genel bir sorunu. Toplumda beden gücü olarak zayıf görülen kişilerin ezilmesi ile karşı karşıya kalıyoruz. Bunlara karşı çözüm aramalıyız” dedi.

Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Reyhan Şahin ise 8 Mart\'ta Dünya Kadınlar Günü için düzenlenen 3 farklı etkinlikten bahsederek, “Biz kadınlar günü için etkinlikler düzenledik. 1. etkinliğimiz “gerçeğim geleceğim hayallerim” konulu bir yarışmaydı. Kadınlardan gördüğümüz yoğun talep üzerine 12 Mart’a kadar tarihi uzattık. 2.etkinliğimiz de kadınlarımız için bir paneldi. Panelin amacı kadına ait tüm sorunların çözümünün meclis olduğuna dikkati çekmek ve kadının siyasi çalışma yapmasıydı"dedi, sözü Kadıköy Kent Konseyi Başkanı ve eski KADER Genel Başkanı Fatma Çiğdem Aydın\'a bıraktı.

“3 MİLYONA YAKIN KADIN OKUMA-YAZMA BİLMİYOR”

Kadınların meclisteki koltuk sayılarının azlığından bahseden Aydın; “Türkiye’de 38 milyon kadın var. Okuma yazma bilmeyen erkek sayısı 1,7 iken, kadınlarda 8,40, aşağı yukarı 3 milyona yakın kadın okuma yazma bilmiyor" dedi. Çalışan nüfusa da değinen Aydın şunları söyledi:

“Kadınların iş gücüne katılma oranının en düşük olduğu ülke Türkiye’dir. İstihdam da kadın oranı %26,3 iken gelişmiş ülkeler için bu oran %62 dir. Karar verme pozisyonunda ise kadınların sayılarının çok az olduğunu görüyoruz. Kadın öğretim elemanın da ise 100 kişiden 10 tanesinin kadın olmadığını görebiliriz. Toplam polis sayısı ise kadınlarda 5.50 dır. Her gün 4 kadın öldürülüyor. Bu korkunç bir şey. İsveç\'te bir anım oldu İsveç\'te 1 yılda 3 kadın öldürülmüş ve perişanız bize akıl verin dediler. Biz önümüze baktık utandık biz ayda 4 tane kaybediyoruz diyemedik. Çocuk gelinlerde dünyada 3.sıradayız”

PARLAMENTODAKİ KADIN SAYISINA ELEŞTİRİ

Aydın, 2014 yerel seçimlerine ilişkin istatistiklerden bahsederek şöyle devam etti;

“3000 kadın, Belediye Başkanı Aday Adayı oldu. 899 kadın aday gösterildi. Kesin adaylıklarda AK Parti de 18 kadın adaydan 1389 aday gösterildi. CHP 53 kadın aday var 1166 aday göstermişti. MHP de 37 kadın var 1367 aday göstermişti. Sonuçta Toplam 37 Belediye Başkanı kadın var. Dağılım olarak da AK Parti 6 CHP 7, BDP 23, MHP 1 Belediye Başkanı var. Parlamentoda kadın durumu ne yazık ki bu"

Fatma Çiğdem Aydın istatistikleri grafiklerle dinleyicilere sundu ve “1950 seçimlerinde parlamentoda 3 kadın varmış. Şuanda biraz olsun kadınların değerini anlatmayı başardık. 62. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinde sadece bir kadın vardı.” dedi. TBMM komisyonuna da el atan Aydın, “TBMM\' de 77 kadın var ve komisyonlara dağılırken doğal olarak o kadar az sayıda dağılıyor ve komik rakamlar ve görüntüler çıkıyor ortaya. Örneğin Çevre Komisyonunda 26 kişi var, sadece 2 si kadın, peki kolay mı kadın olarak 24 kişiye düşüncesini kabul ettirmek? Plan bütçe de 1 tane kadın var. 39 tane erkek var." şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşmayı devir alan Türkiye Kent Konseyleri Kadın Meclisleri Platform Sözcüsü ve Datça Kadın Meclisi Başkanı Nazmiye Halvaşi kendi hayatından ve açtığı davalardan bahsederek, konuşmasını şu şekilde devam ettirdi;

ETEK DAVASI ÖRNEĞİ

"Bir dava konusu vardı, etek davası, hatırlarsanız, meclisteki bir tartışmada bir vekilimiz gazetecilere “sözümün arkasında durmazsam bana etek giydirirsiniz” demişti, bu söz beni çok rahatsız etmişti. Kendisi hakkında kadına hakaretten dava açmıştım. Aynı dönem bakan olarak kadın arkadaşımız da o beye etek alıp hediye etmişti."

Yaşantısından da örnekler vererek kadın kimliğinin sıkıntılarını ve kendi içindeki kadın sorgulamalarına değinen Aydın şöyle konuştu:

“TEK ENGEL KADIN KİMLİĞİM”

"Ben bir kadınım ve farkettim ki hayatımda önüme çıkan engellerin bir tek nedeni vardı o da KADIN KİMLİĞİM! Önceleri nefret ettim kadın kimliğimden. Sonra barıştım. Ya hakkıma razı olup susacaktım, ya da mücadele edecektim. Ben ikinci yolu seçtim. Bu mücadelenin anlamını ve değerini erkeklerin anlamasını bekleyemeyiz. Çünkü onlar bir tek gün bile kadın olarak yaşamadılar..! Bu nedenle siyaset yaşamımın içinde kadın mücadelesinin ayrı bir yeri vardır ve hep olacaktır! İnsanların hayatında yol ayrımları vardır.. Ben bir kadınım ve anneyim. Toplumun görünmeyen, yok sayılan diğer yarısından biri.. Görünür kılmak istedim. Siyaseti kadınlar ve çocuklar için yapmaya başladım. Ve gittikçe genişledi alan.. “Hayatı sadece kendi çocuklarımın geleceği için mi? Yoksa bütün çocukların geleceği için mi yaşamalıyım?” sorusunu sordum ikinci çocuğumu, oğlumu ilkokula gönderirken… Başka çocuklar için çok zaman çaldım onların hayatından...”

Panelin sonuna doğru bu görünen istatistiklerin iyileştirilmeleri ve çözüm olanaklarına nasıl sahip olunabileceğine değinildi ve teşekkür plaketleri Baro Başkanı Av. Zafer Kazan, Alay Komutanı Albay Ahmet Adnan Şimşiroğlu ve CHP Milletvekili Engin Özkoç tarafından takdim edildi.

Baro panelinde “kadınlar” konuşuldu
Baro panelinde “kadınlar” konuşuldu
Baro panelinde “kadınlar” konuşuldu
Baro panelinde “kadınlar” konuşuldu
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
c7a0069403d262caa41ccfbab369b73d@